Bula imobiliară din România, ”din perspectiva” lui Ion Țiriac: proiectele gigant care îți arată ce ne așteaptă

de: Alexandru Puiu
18 05. 2022

Regulile de creditare s-au înăsprit în România, ratele românilor au explodat la apartamente, iar prețurile la carburant și energie preconizează o criză financiară de proporții semnificative. Ion Țiriac a anunțat însă proiectele sale care trădează faptul că nu-și imaginează o bulă imobiliară în România.

Ion Țiriac își ia semnificativ mai în serios poziția în piața imobiliară din România prin două ansambluri rezidențiale menite pentru Brașov și Timișoara. Terenurile le are deja de mulți ani, le-a achiziționat înainte de criza imobiliară din 2008 și au fost menite pentru mall-uri. Ulterior, are în proiect și construcția unui turn cu peste 50 de etaje în locul fostei fabrici de ascensoare IFMA din București.

Ion Țiriac Imobiliare face valuri pe piața din România

”Este începutul unei era a Țiriac Imobiliare, care o să se desfășoare în următorii ani începând cu Bucureștiul și continuând cu Timișoara, Brașov și alte localități mai mici. După 32 de ani, România încă este foarte în urmă cu ceea ce înseamnă imobiliare moderne. Adică un kilowatt în minus la energie, un sistem de deplasare în imobil mai ușor decât în cele făcute acum 20 de ani. Țin neapărat să fac și turnul de 50 de etaje din București, deși oamenii mei spun că nu merită făcut în felul acela“, a declarat Ion Țiriac la lansarea oficială a clădirii sale de birouri Țiriac Tower din zona Pieței Victoriei din București, o investiție de 40 de milioane de euro.

Următoarele proiecte ale lui Țiriac pe piața imobiliară din România sunt în număr de două. La Brașov, pe terenul de aproximativ 2,5 hectare al fostei fabrici Lemexim de pe strada Hărmanului, ar fi trebuit să existe un mall și un cartier rezidențial. Acesta era planul înainte de 2008, împreună cu grupul spaniol Riofisa, o investiție de 150 de milioane de euro. Acel plan a fost anulat și se rămâne doar la blocuri.

În Timișoara, va fi construit un ansamblu rezidențial pe locul fostului Abator Orășenesc, o construcție monument istoric realizată între 1904 și 1905. Planul inițial de aici implica, de asemenea, un mall în parteneriat cu Riofisa.

”Proiectele se vor adresa segmentului de piață mid-high. Anul acesta depunem actele pentru autorizații de construire pentru ambele proiecte. Numărul de locuințe va fi stabilit după aprobarea indicatorilor urbanistici, dar va fi de ordinul sutelor în fiecare proiect. Dacă rămân foarte mari costurile de construcție și puterea de cumpărare nu se ajustează, atunci cererea va fi mult mai mică. Nu putem construi un proiect neprofitabil. Credem că într-un an și jumătate vom obține autorizația de la Brașov și în maxim doi ani și la Timișoara, deci am putea începe în 2023-2024“, a declarat Petru Văduva, CEO-ul Țiriac Holding.